Beerdiertje: wat is dat?

Blog Beerdiertje: wat is dat?

Beerdiertjes zijn meercellige dieren. Ze zijn met het blote oog bijna niet te zien: hun lichaamslengte is een halve millimeter en de breedte is een vijfde deel van een millimeter. Toch leven ze bijna overal en kun je er duizenden vinden in een stukje mos. Maar, wat zijn deze beerdiertjes? Hieronder lees je meer.

Omgeving

Beerdiertjes houden van mos. Zo kunnen ze al leven op een stukje mos tussen de dakpannen, op stenen of in het bos. Ook zijn beerdiertjes gevonden in de hoge bergen en zelfs in de oceaan. Om te overleven, gaat het diertje in een slaapstand. Normaal gesproken wordt een beerdiertje maar een paar maanden oud, maar hij kan een soort coconnetje om zichzelf bouwen. Dit coconnetje bevat nog maar drie procent water en vanuit dat coconnetje kan hij jarenlang overleven. Het gebeurt zelfs dat hij na dertig jaar pas weer ontwaakt. 

Water

Beerdiertjes worden wakker als ze in contact komen met water, aangezien het coconnetje in de winterslaap als het ware verschrompeld. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren: wanneer het beerdiertje te veel water op zich krijgt, wordt het lijfje volgezogen met water als een soort spons. Als hij weer is opgedroogd, gaat hij weer terug in zijn normale vorm.

Lijfje

De beerdiertjes die op het land leven worden iets groter dan de beerdiertjes die in de zee leven: ongeveer een millimeter groot terwijl de beerdiertjes in de zee zo’n halve millimeter groot zijn. De diertjes hebben een dik lijfje met acht pootjes. Aan ieder pootje zit een soort klauwtje waar ze langzaam mee lopen. Wanneer ze een prooi hebben ontdekt – ze hebben geen ogen – zuigen ze de vloeistoffen van de prooi naar binnen met hun mond. 

Recente berichten