Een tweedehandsauto aanschaffen? Hier moet je op letten

Blog Een tweedehandsauto aanschaffen? Hier moet je op letten

Wanneer je op zoek bent naar een tweedehandsauto, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. In tegenstelling tot een gloednieuwe auto kunnen er bij een tweedehandsauto wat dingen aan mankeren. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij jouw wensen en behoeften. Hieronder zetten we een aantal zaken op een rij waar jij rekening mee kunt houden tijdens de zoektocht naar een tweedehandsauto.

1 Binnen jouw budget

Het budget speelt een belangrijke rol als je een tweedehandsauto gaat kopen; het is immers jouw geld. Het is daarom belangrijk om met jezelf een geldbedrag af te spreken waar jij niet boven wil gaan zitten. Wanneer je al een auto hebt, kun je nadenken hoeveel jouw auto gaat opbrengen wanneer je deze gaat inruilen voor een andere auto. Ook is het goed om na te denken hoeveel jij maximaal wil uitgeven voor de wegenbelasting, autoverzekering en eventuele pechhulp. Je kunt eenvoudig een auto verzekeren via verschillende websites.

2 Soort auto

Wat vind jij belangrijk aan een auto? Wil je per se een Volkswagen of neem je ook genoegen met een ander automerk? En in welke kleur moet de auto gespoten zijn? Bovendien kun je nadenken of je liever een benzineauto, een dieselauto of een elektrische auto wil. Daarnaast kun je overwegen om te kiezen voor een handgeschakelde auto of een automaat. Al met al zijn er een boel zaken waar je bij stil moet staan voordat je naar een autohandelaar gaat.

3 De afstanden die jij gaat afleggen

Het aantal kilometers dat jij van plan bent om af te leggen, is een belangrijk aspect in de keuze die jij gaat maken. Reken eens uit hoeveel kilometers jij gemiddeld in een jaar rijdt; denk hierbij aan de ritten voor woon-werkverkeer, afspraken en de afstanden die jij aflegt in jouw vrije tijd. Het aantal kilometers waar jij op uitkomt is bepalend voor het type brandstof. 

Als je vooral je auto gaat gebruiken voor korte ritten en als je minder gaat rijden dan 15.000 kilometer in een jaar, kun je het beste kiezen voor een benzineauto. Wanneer je meer dan 15.000 kilometers gaat afleggen in een jaar, kan het interessant zijn om te kiezen voor een dieselauto. Ook al is diesel tijdens het tanken goedkoper dan benzine, diesel is wel duurder in de wegenbelasting. Reken dus uit of een dieselauto in jouw geval goedkoper is.

4 Check of alle gegevens kloppen

Voordat je een tweedehands auto gaat kopen, is het van belang om de gegevens van de auto te controleren. Er bestaan meerdere apps en websites waar je het kenteken in kunt voeren, waardoor er meteen een overzichtelijke lijst ontstaat met de gegevens van jouw (hopelijk) toekomstige auto. Check of de gegevens van de advertentie overeenkomen met de gegevens die je ziet op de website. Denk aan gegevens als de APK-datum, het bouwjaar, de technische gegevens en of de auto niet als gestolen staat opgegeven. Je kunt natuurlijk beter het zekere voor het onzekere nemen.

5 Overige eigenschappen van de auto

Het is geen probleem als jij er niet helemaal uitkomt welk automerk bij jou past en wat voor kleur de auto moet zijn. Toch kun je wellicht nadenken over een aantal eigenschappen die jij belangrijk vindt aan een auto. Een aantal voorbeelden: hoe zuinig moet een auto zijn? Over hoeveel zitplaatsen moet de auto beschikken? Hoe snel moet de auto zijn en hoeveel pk’s moet hij hebben? Ook kun je nadenken over zaken als het gewicht van de auto, de maandelijkse lasten en wellicht wil je wel graag een auto met een hoge instap. Aan de hand van deze zaken kom je vast een eind op weg richting jouw droomauto.

Recente berichten