Hoe wordt koffie gemaakt?

Blog Hoe wordt koffie gemaakt?

Hoe wordt koffie gemaakt?                       

Je kopje koffie begint bij de koffieboom. Natuurlijk kan hij 18 meter hoog worden, maar op koffieplantages wordt hij vaak tot 2 meter worden gesnoeid. Op deze manier zal de koffieboom meer koffiebessen produceren en kun je ze gemakkelijker plukken. Koffieplanten kunnen niet overal groeien. Ze vereisen een tropisch klimaat en komen alleen voor rond de evenaar. Voldoende schaduw is ook belangrijk. In een koffieplantage vind je bijvoorbeeld andere bomen zoals bananenbomen. Het proces van ontkieming tot volledige plant duurt ongeveer 3 tot 5 jaar voor een koffieboom. Pas dan gaat een koffieplant koffiebessen produceren. Vervolgens heeft een koffieboom een levensduur van ongeveer 30 jaar.

De volgende stap van het koffieproductieproces door een goede koffieplant. Het duurt ongeveer 8 tot 12 maanden voordat een koffiebes rijp is en kan worden geplukt. Voor de beste kwaliteit worden alleen de rijpe koffiebessen geplukt. Het “perfect” plukken van deze koffiebessen is een arbeidsintensief proces. Dit gebeurt namelijk met de hand. Op deze manier weet je zeker dat alleen echt rijpe koffiebessen worden geplukt en dat er ook geen of modder bij komt.

Een koffiebes bestaat uit twee onderdelen. Om de koffieboon te kunnen gebruiken, wordt de koffiebes ontdaan van het vruchtvlees. Dit kan op twee manieren: De eerste methode is om water te laten lopen om de pulp te pellen. Wanneer de koffiebonen op deze manier uit de koffiepot worden gehaald noem je ze "gewassen". Deze manier van verwerking zorgt voor een zachtere, meer consistente smaak. Je hebt ook de "ongewassen" methode. De koffiebessen worden vervolgens in de zon gedroogd. Zodra ze volledig droog zijn, worden de bonen geëxtraheerd uit de rozijnachtige koffiebes. Ongewassen koffiebonen hebben vaak een meer diverse smaak.

Na het verwijderen van het vruchtvlees worden de koffiebonen gesorteerd op grootte. Hoe groter de boon van koffie, hoe beter de kwaliteit. Daarna kunnen de koffiebonen gebrand worden. Roosteren karamelliseert de suikers in de koffieboon waardoor de herkenbare bruine kleur ontstaat. Het is belangrijk om de koffiebonen daarna af te koelen. Op deze manier kunnen ze niet doorgaan en kwaliteit verliezen. Branden kan in verschillende gradaties met verschillende brandpatronen.

Tijdens het branden passeert de koffieboon 1 of 2 "barsten". Door het verhitten zet de boon uit en klapt het vliesje eraf. Met de duur van het branden en de temperatuur waarbij dit gebeurt, kun je de uiteindelijke smaak van de koffieboon heel erg bepalen. Licht gebrande koffiebonen zijn koeler hebben een beetje zuurgraad. Medium gebrande koffiebonen hebben meer diversiteit. Zeer donker gebrande koffiebonen hebben een bitter randje. Hoe een boon wordt gebrand, hangt af van de koffieboon en het doel. Espressokoffiebonen zijn bijvoorbeeld donkerder dan filterkoffiebonen. Kijk gerust op onze website www.koffiehenk.nl voor meer informatie.

Recente berichten