Huis huren of kopen: wat is beter?

Blog Huis huren of kopen: wat is beter?

Vandaag de dag staat de huizenmarkt een beetje op zijn kop. De huizenprijzen zijn hoog, de rentetarieven zijn laag en er is veel vraag maar weinig aanbod. Als je op hebt punt staat om te verhuizen, zit je waarschijnlijk na te denken of het beter is om een huis te kopen of te huren. Hieronder zetten wij de voor- en nadelen van deze vormen voor je op een rij.

Huren

Voordelen

Een huurhuis biedt veel voordelen. Je kunt zo het huurcontract opzeggen als je het huurhuis wil verlaten. Dit gaat vaak vele malen sneller dan het verkopen van een huis. Bovendien hoef je niet om te kijken naar het onderhoud: dat regelt de verhuurder voor je. Wanneer bijvoorbeeld de cv-ketel aan vervanging toe is, hoef je niet zelf voor de kosten op te draaien. Ook wanneer de waarde van jouw huis daalt, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Ook niet geheel onbelangrijk is dat je in aanmerking kunt komen voor eventuele huurtoeslag. Zo wordt huren voor jou nog goedkoper. Je hoeft alleen extra kosten te betalen als gas, water, licht en je abonnement voor tv en internet. Gelukkig bestaan er veel goedkope leveranciers die al deze zaken aanbieden. Je kunt goedkoop internet eenvoudig afsluiten via verschillende websites.

Nadelen

Helaas verdwijnt simpelweg het geld dat jij per maand betaalt aan de huurder. Je investeert dit niet in het huis, maar het gaat regelrecht naar de verhuurder. Wanneer jij wel wilt investeren in jouw huurhuis door bijvoorbeeld een overkapping te plaatsen of een badkamer te verbouwen, krijg je dit vaak niet terug van de verhuurder. Daarnaast betaal je vaak een kaal budget per maand aan de verhuurder.

Kopen

Voordelen

Als jij een eigen woning gaat kopen, investeer je in de toekomst. Ook aan het kopen van een huis zitten veel voordelen verbonden. Allereerst bouw je een eigen vermogen op wanneer je de hypotheek gaat aflossen. Ook gaat dit vermogen omhoog wanneer de waarde van jouw huis omhooggaat. Als je behoefte hebt aan een totaal andere indeling, heb jij zelf de touwtjes in handen. Je kunt jouw huis namelijk verbouwen volledig naar jouw eigen wensen. Doe hier nog een schepje bovenop om jouw huis duurzaam te verbouwen en jij verlaagt je maandlasten aanzienlijk. Als klap op de vuurpijl zijn momenteel de rentes van een hypotheek verbazingwekkend laag.

Nadelen

Het kopen van een huis gaat niet van een leien dakje. Je moet namelijk voldoende eigen geld hebben om dit te kunnen inleggen voor de kostenkoper. Als je dit niet hebt, heb je überhaupt helemaal geen kans om een woning te kopen. Bovendien kan een huis minder waard worden. Als je hypotheek hoger is dan de woningwaarde, kan jouw huis zogenoemd onder water komen te staan. Dat is een groot nadeel als jij jouw huis weer wilt verkopen. Daarnaast moet je zelf de extra onderhoudsbeurten betalen, evenals de onroerendezaakbelasting. Hier heb je bij een huurhuis geen last van. Het kopen van een huis gaat dus niet zonder risico’s.

Wat is voor jou de beste keuze?

Je kunt je na deze voor- en nadelen afvragen wat bij jou past. Wanneer je gaat huren, verdwijnt jouw maandelijkse huur in een bodemloze put en je bouwt hier niets mee op. Wel hoef jij niet te betalen voor het onderhoud van het huis en je kunt eventueel huurtoeslag aanvragen. Als je toch liever een huis koopt, moet je in eerste instantie voldoende geld hebben om de kostenkoper te kunnen veroorloven. Daarnaast is het verstandig om te kijken in welk gebied jij wil wonen: de Randstad is natuurlijk een tikkeltje duurder dan het oosten van Nederland. Verdiep je dus goed in deze zaken als jij op het punt staat om te verhuizen.

Recente berichten