Huis kopen? 6 tips waar je op moet letten

Blog Huis kopen? 6 tips waar je op moet letten

Het zoeken naar jouw droomhuis is geen makkelijke opgave. Je moet bij het bezichtigen van een huis meteen een goed gevoel hebben. Vervolgens moet je binnen een korte tijd een beslissing maken die een grote verandering aanbrengt in jouw leven. Er zijn een boel dingen waar je op moet letten als je een huis gaat kopen, welke we hieronder zullen gaan bespreken.

1 Koop een huis binnen jouw budget

Voordat je op zoek gaat naar jouw nieuwe stekkie, is het belangrijk om te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Het is dus verstandig om een hypotheekgesprek aan te gaan, zodat jij weet hoeveel jij kunt lenen van de bank. Zo kun jij kijken naar huizen binnen jouw budget, waardoor jij niet achteraf voor teleurstellingen komt te staan. Het zal jammer zijn als je erachter komt dat jouw droomhuis net buiten jouw budget valt. Kijk bovendien niet alleen naar de kosten van het huis, maar ook de voorwaarden van de hypotheekverstrekkers. Bovendien kun je vragen hoeveel energie het huis per maand verbruikt. Op basis hiervan kun je bepalen hoeveel jij kwijt bent aan de vaste lasten.

2 Bezichtig meerdere huizen

Voordat jouw oog op een huis is gevallen, is het belangrijk dat je een vergelijking hebt. Bekijk ook huizen waar je wellicht in eerste instantie niet voor zal gaan. Misschien lijken de foto’s op internet niet naar jouw smaak, maar wellicht krijg jij wel een goed gevoel bij dat huis wanneer je gaat kijken. Bovendien is het verstandig om meerdere huizen binnen jouw budget te bekijken. Zo weet jij zeker dat jij voor het goede huis hebt gekozen.

3 Kijk naar de eventuele gebreken van het huis

Ook al lijkt het huis zo mooi, er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten wanneer je een huis gaat bezichtigen. Je kunt bijvoorbeeld letten op de afwerking van de deuren en ramen, vochtplekken op de muren en of het dak in orde is. Bovendien kun je letten op details als een eigen oprit, een tuin op het zuiden en hoeveel privacy je hebt.

4 Houd het hoofd koel

We snappen dat je enthousiast bent als je jouw droomhuis hebt bezichtigd. Toch is het verstandig om het hoofd koel te houden en de aandacht erbij te houden. Ga het huis nogmaals bezichtigen en hopelijk heb je nog steeds hetzelfde gevoel als bij de eerste bezichtiging. Bovendien zie je tijdens de tweede bezichtinging meerdere dingen van het huis die je bij de eerste bezichtiging niet hebt gezien. Probeer nogmaals niet te overhaasten en denk goed na voordat je de beslissing neemt. Sta je alleen voor de beslissing? Dan is het aan te raden om iemand mee te nemen, bijvoorbeeld een aankoopmakelaar die een kritische blik heeft naar het huis.

5 Onderhandelen maar!

Als je verliefd bent geworden op jouw droomhuis nadat je de woning meerdere keren hebt bezocht, is het de moeite waard om te onderhandelen over de vraagprijs. Probeer daarom eerst de waarde van het huis te achterhalen voordat je een bod uitbrengt. Ook kun je onderhandelen over de meubels die de vorige eigenaar achterlaat. Denk hierbij aan gordijnen, de vloer en misschien laat de eigenaar ook wel een bank achter. Nee heb je en ja kun je krijgen.

6 Investeringen

Uiteindelijk is jouw bod geaccepteerd. Nu is het tijd om jouw hypotheek af te sluiten en de bijbehorende documenten aan te leveren. Ook kun je nadenken om veranderingen aan te brengen aan jouw woning door te gaan investeren. Een voorbeeld hiervan is om jouw huis te verduurzamen, door middel van zonnepanelen. Dit kan jou per maand een boel geld besparen, omdat het een lage energierekening oplevert. Win-win!

Recente berichten