Omega 3 vetzuren

Blog Omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren zijn meervoudige vetzuren. De meest bekende omega 3 vetzuren zijn de plantaardiger ALA en de visvetzuren DHA en EPA. ALA komt voor in plantaardige oliën, zoals walnoten en avocado. DHA en EPA komen voor in vis en schelpdieren. De vette vissoorten bevatten de meeste visvetzuren, zoals zalm en haring. Je lichaam zelf maakt een kleine hoeveelheid EPA en DHA aan uit ALA, maar helaas niet genoeg. Je lichaam kan zelf geen ALA aanmaken, dus daarom moet je ervoor zorgen dat je dit vetzuur voldoende binnenkrijgt door middel van voeding. Het is goed om te weten in welke producten omega 3 vetzuren zitten, zodat je de juiste voeding neemt. Wij vertellen je hier graag meer over. Lees verder en ontdek de juiste voeding om jouw ALA op peil te houden, bijvoorbeeld doormiddel van omega 3 supplementen.

Vette vis

De grootste bron van omega 3 vetzuren is vette vis. Voorbeelden van een aantal vette vissoorten zijn zalm, forel, haring en makreel. In Nederland hebben we als advies om gemiddeld één keer per week vis te eten. Internationaal wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie twee keer per week aangeraden. Aan het eten van vis zitten ook een aantal nadelen. Vis kan namelijk zware metalen en ongezonde stoffen bevatten. Mede dankzij de negatieve effecten van overbevissing laten we de vis steeds vaker staan.

Noten

De walnoten, pinda’s, amandelen en hazelnoten bevatten omega 3 vetzuren. Wanneer je op zoek bent naar een smakelijk tussendoortje, dan zijn de nootjes ideaal. Noten zorgt niet alleen voor het binnenkrijgen van de omega 3 vetzuren, maar zorgt daarnaast ook tegen de strijd tegen diabetes type 2 en obesitas. Ze beschermen je ook nog eens tegen hart- en vaatziekten. De noten hebben dus meerdere voordelen en zijn gemakkelijk tussendoor te eten.

Groene bladgroente

Het groene blad is een belangrijke bron. De ene groene groente bevat meer voedingsstoffen dan de andere groene groente. Het is belangrijk om op te merken dat je dus niet iedere dag dezelfde groene groente moet gaan eten. Gevarieerd is sowieso het advies, maar ook zeker met de groene groentes.

Algenolie

Ben jij een vegetariër en veganist? Dan is visolie voor jou geen optie. Gelukkig zijn er nog genoeg opties over om voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Eén van de opties is de algenolie. Dit product wordt gewonnen uit verschillende algen en zit bordervol met EPA en DHA. Algenolie is wel iets prijziger dan visolie, maar gezondheid is natuurlijk erg belangrijk. Het is belangrijk om goed te letten op de dosering van de omega 3 vetzuren in het supplement.

Omega 3 supplementen

Wil jij niet al te veel letten op je voeding, maar wel verzekerd zijn van voldoende omega 3 vetzuren? Maak dan gebruik van de omega 3 supplementen. Deze supplementen zijn gemakkelijk in te nemen en dragen bij aan de aanmaak van ALA. Het is belangrijk om wel op te letten dat je niet te veel omega 3 vetzuren binnenkrijgt. Door te kijken naar je voeding en daarnaast de juiste hoeveel supplementen toe te voegen zorg je voor de optimale balans.

Recente berichten