Stijgende energieprijzen: wat moet ik doen?

Blog Stijgende energieprijzen: wat moet ik doen?

De energieprijzen blijven maar stijgen. Dit komt onder andere door de schaarse gasvoorraden en de dure inkoop vanuit het buitenland. Jouw energierekening kan dus volop de lucht inschieten dan dat je normaal gesproken gewend bent. Veel mensen vragen zich af of het daarom verstandig is om over te stappen of niet. 

Controleer je huidige contract

Meestal kun je acht weken voordat jouw huidige contract afloopt de overstap maken naar een nieuwe energieleverancier. Check daarom van tevoren jouw huidige contract en wanneer deze afloopt. Naar verwachting zullen de energieprijzen alleen maar meer stijgen, dus wanneer je kan overstappen naar een goedkope energieleverancier dan is dat zeker de moeite waard.

Maak de juiste keuze

Mensen hebben de keuze uit een variabel of een vast contract. Het variabele contract zal twee keer per jaar zijn energietarieven veranderen. Het eerstvolgende moment is 1 januari en naar verwachting zullen de prijzen nog harder stijgen. Hoe hoog dit zal zijn is natuurlijk nog niet bekend. Dit hangt ook af van de situatie: misschien krijgen we wel te maken met een strenge winter waardoor de gasprijzen nóg harder gaan stijgen.

Wanneer je zekerheid wil kun je ervoor kiezen om over te stappen naar een contract op basis van drie of vijf jaar. Dan weet je zeker dat je een vast bedrag betaalt voor die periode. Toch kunnen de prijzen volgend jaar weer hard dalen waardoor jij dus aan een hoger tarief vastzit. Denk dus goed na wat voor jou de beste keuze is: overstappen naar een vast contract met een lange periode, of een variabel contract waarbij de prijzen twee keer per jaar mogen worden veranderd. Het is in ieder geval vrijwel zeker dat de prijzen vanaf 1 januari weer fors zullen stijgen. Gelukkig kun je aan de hand van de Energievergelijker de juiste keuze maken en altijd voor de goedkoopste optie van dit moment kiezen.

Houd hier rekening mee

Zoals al meerdere keren is benoemd is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat gas steeds duurder wordt. Daarom is het nu het juiste moment om over te stappen, want voor je het weet betaal je het dubbele maandbedrag. Denk overigens wel goed na of je een contract afsluit voor een jaar of voor een lange tijd. Daarnaast sta je voor de keuze om een vast of variabel contract af te sluiten. Bovendien is het belangrijk om voor een betrouwbare energieleverancier te kiezen. Wanneer je zoekt op ‘overstappen energie’ krijg je allerlei resultaten die jou helpen met het overstappen naar een veilige partij.

Recente berichten