Zweten: hoe doen we dat en waarom?

Blog Zweten: hoe doen we dat en waarom?

De zweetdruppels lopen over uw ruggengraat tijdens die warme dag, uw handen zijn helemaal klam voor een sollicitatiegesprek en u heeft een rood en zwetend hoofd bij het sporten. Zweten is vaak onwenselijk, maar het is juist heel gezond en nuttig. Eigenlijk moeten we heel blij zijn dat ons lichaam zo’n ingebouwd zweetsysteem heeft. ‘Maar waarom?’ zult u nu denken, dat leggen wij uit in deze blog. Lees snel verder om alle feiten over ons zwetende lichaam te weten te komen.

Oksels

Wanneer we zweten, denken we vaak meteen aan oksels. Het is dan ook de meest beruchte plek voor zweet. Toch komt maar één procent van al ons transpiratievocht onder de oksels vandaan. Dat de oksels als de meest erge zweetplek worden gezien, komt vooral door de slechte ventilatie. Doordat het minder ventileert dan andere plekken op het lichaam, verdampt het vocht dat het lichaam aanmaakt ook minder snel. Hierdoor lijkt het vaak alsof de oksels het meeste zweten. Heeft u nu wel last van overmatig zwetende oksels? Dan is het verstandig om bij een dermatoloog langs te gaan. Een dermatoloog die gespecialiseerd is in overmatig zweten is Marco van Coevorden. Hij kan u persoonlijk advies geven over hoe u uw zweetprobleem aanpakt.

Klieren over ons hele lichaam

Zoals we hierboven al benoemden zijn de oksels niet de enige plek waar zweet wordt aangemaakt. Er zitten zweetkliertjes over ons hele lichaam. Eigenlijk zweten we de hele dag door, dit is belangrijk om zo de lichaamstemperatuur op peil te houden. Alle kleine druppels zweet verdampen op de huid waardoor het lichaam afkoelt. Op een dag wordt er gemiddeld een liter vocht door de zweetklieren aangemaakt. Wanneer er meer inspanning wordt verricht of het warm weer is, dan kan dit wel tot tien liter oplopen.

Levensstijl

Wist u dat uw levensstijl een invloed heeft op de hoeveelheid zweet dat uw lichaam produceert? Veel of weinig inspanning leveren, ligt voor de hand. Maar ook uw eten is een belangrijke factor. Pittig en gekruid eten activeert de zweetklieren waardoor deze sneller zweet zullen produceren. Hetzelfde geldt voor roken en alcohol consumptie. Probeer deze dingen dan ook te vermijden als u graag minder wilt zweten.

Recente berichten